מאמר #1: סוגי המשקאות השונים מקפה- מה בא לך לשתות היום?

קפה הוא אחד מהמשקאות הנפוצים ביותר בכל העולם!
אין על זה מחלוקת כלל מאחר ולכל יבשת יש את סוגי פולי הקפה הייחודיים לה, ואם נדבר על תרבויות, קפה הינו אחד הדברים המתקשרים לתרבות כזאת או אחרת בצורה הנכרת ביותר. אי אפשר שלא לדבר על העולם הערבי ולא להתעכב על הקפה השחור ועל הערביקה המפורסם וכן אי אפשר שלא לדבר על מעצמת הקפה איטליה ולא להזכיר את הקפוצ׳ינו או האספרסו המפורסמים..

במאמר זה נסקור את האפשרויות השונות ליצירת סוגי משקאות קפה שונים- קפה חם, קפה קר וקפה בשילוב קקאו או שוקולד ואפילו קפה אלכוהולי..

ישנם עשרות מתכונים נפלאים להכנת הקפה האהוב עלינו..

נתחיל בסקירה של משקאות הקפה המפורסמים… לאחר מכן תוכלו להתבונן וללמוד כיצד להתאים את סוג הקפה, לסוג הכוס המתאימה עבור המשקה במאמר ״ אל תזניחו את הספל שלכם: איך מגישים קפה בצורה הנכונה״ וגם ניתן לרכוש באתר כוסות ייעודיות לחוויית קפה מקסימלית.

קפה אספרסו:

אספרסו הוא משקה קפה מרוכז הנוצר מחליטה באמצעות הזרמת כמות קטנה של מים על סף רתיחה ובלחץ גבוה דרך פולי קפה קלויים, טחונים ודחוסים.

כוס ההגשה {קישור לרכישה} האופיינית לאספרסו תהיה קטנה אך עבה יחסית, ספלון זעיר המאפשר לגימה- שתיים בצורה האופטימלית.

תהליך זה יוצר משקה במרקם סמיך, מכיוון שהוא מחלץ מן החליטה הן נוזלים והן מוצקים. הקצף האופייני למשקה, נוצר באמצעות אמולסיה של השמנים שבקפה הטחון לידי קולואיד, אשר אינו נוצר בשיטות חליטה אחרות.

להכנת אספרסו אין תקן מחייב, אך קיימות מספר הגדרות מקובלות אשר מנסות להגביל את כמות וסוג הקפה הטחון, דקות הטחינה, הטמפרטורה ולחץ המים, וקצב החליטה. כל ההגדרות הללו משפיעות מאוד גם על טעמו של הקפה. ככלל, על מנת להכין משקה אספרסו יש צורך במכונה ייעודית מתאימה.

בזכות הלחץ שבו הקפה נחלט בשיטה זו, הקפה נוטה להכיל קצף רב שבו מרוכזים כל הארומות המתלוות, שמשתנה כתלות באיכות פולי הקפה, טריותם, רמת הלחץ וסוג הידית המשמשת להכנה. כתוצאה מהליך החליטה בלחץ, הטעמים והחומרים הכימיים בכוס אספרסו רגילה מרוכזים מאוד, כמו כן באספרסו מתרחש מיצוי מקסימלי של הטעמים, החומרים הכימיים והשמנים הארומטיים שבפולי הקפה, ובשל כך האספרסו משמש גם כבסיס למשקאות קפה רבים אחרים, כגון לאטה, קפוצ'ינו, מקיאטו, קורטדו, מוקה, אפוגטו ואמריקנו.

דבר נוסף לאלו שטרם התעוררו הבוקר…. ריכוז הקפאין שבאספרסו גבוה מריכוז הקפאין שבקפה פילטר בערך ב-70%. לכן שתו אספרסו מפולי הקפה של מוקה ותהיו חדשים..!

סוגי האספרסו שקיימים:

אספרסו רגיל (Solo) – כ-7 גרם קפה טחון שנחלט ב-30 מ"ל מים.

אספרסו קצר (Ristretto) – כ-7 גרם קפה טחון שנחלט ב-22 מ"ל מים (חזק).

אספרסו ארוך (Lungo) – כ-7 גרם קפה טחון שנחלט ב-90 מ"ל מים (פחות חזק).

אספרסו כפול (Doppio) – כ-14 גרם קפה טחון שנחלט ב-60 מ"ל מים.

אספרסו רומנו – 30 מ"ל אספרסו בתוספת פרוסת לימון בצד.

קפה אמריקנו (לונג בלאק):

אמריקנו (באיטלקית: Americano – מילולית: אמריקאי) הוא משקה העשוי קפה מהמטבח האיטלקי. המשקה מכיל אספרסו אשר נוספו לו מים רותחים. כמות הקפאין במשקה זהה לכמות שבאספרסו, אולם טעמו שונה משל קפה שחור מבושל.

מקורו של המשקה בתקופת מלחמת העולם השנייה, לאחר שחרור איטליה על ידי בעלות הברית, ובייחוד על ידי חיילי צבא ארצות הברית. החיילים האמריקאים נהגו לדלל את האספרסו, על מנת לדמות את טעמו לטעם הקפה שהם היו רגילים לו מארצות הברית (קפה דל בכמות הקפאין שבו).

לימים המשקה הפך פופולרי ברחבי אירופה וארצות הברית. בארצות הברית לעיתים נכתב שמו של המשקה בצורה: Café Americano (כאשר המילה "קפה" נכתבת בצרפתית) או בצורה השגויה: Café Américano.

על מנת להכין קפה אמריקנו נדרשים 60 מ"ל אספרסו ו-120 מ"ל מים רותחים.

קפה מקיאטו:

קפה מקיאטו הוא ההתפתחות של האספרסו. זהו קפה אספרסו עם נגיעה קטנה של מקצפת חלב..

פירוש המילה ״מקיאטו״ מגיע מהשפה האיטלקית ולמעשה המילה ״מקיאה״ פירושה כתם.
״מקיאטו״ = ״מוכתם״. כלומר קפה אספרסו מוכתם במעט חלב.

על מנת ליצור קפה מקיאטו נדרשים 30 מ"ל אספרסו עם נגיעת קצף חלב.

קפה מוֹקָה:

מוֹקָה (mocha) הוא משקה של קפה, חלב ושוקולד או קקאו.
מוקה הוא גרסה של קפה "לאטה", וכמוהו הוא עשוי שליש אספרסו ושני שלישים חלב מורתח, אולם בנוסף, מוסיפים לו שוקולד, אם בצורת סירופ שוקולד או כאבקת קקאו.

השם מוקה נגזר מעיר הנמל מוח'א שבתימן, שהייתה מרכז סחר בקפה מהמאה ה-15 עד המאה ה-17. בשם זה מכונה זן צמח הקפה שמקורו באזור מוח'א, שטעמו דומה לקפה עם שוקולד. הגרסה המודרנית מחקה אותו באמצעות זני קפה אחרים שמוסיפים להם קקאו.

משקה המוקה הוא המצאה אמריקאית ואינו מוכר כל כך באירופה. בחלק מארצות אירופה והמזרח התיכון הוא מכונה מוקצ'ינו (mocaccino או moccaccino). וכך גם בבתי קפה בישראל המשקה החם נקרא "מוקצ'ינו".

בשביל לגוון את המוקה שלכם, אתם יכולים להשתמש בסירופ שוקולד לבן במקום סירופ שוקולד או שני סוגי הסירופים יחדיו. להוספת טעם ולקישוט יש הזורים עליו אבקת קקאו או מוסיפים לו קצפת או מרשמלו.

אם ברצונכם להכין קפה מוקה השתמשו ב- 60 מ"ל אספרסו, 60 מ"ל שוקולד ו-30 מ"ל חלב חם. אחח.. אין על מוקה! 

 

קפה קפוצ'ינו:

קפוצ'ינו (באיטלקית: Cappuccino; בישראל מכונה גם קפה הפוך) הוא משקה קפה איטלקי המוכן באמצעות עירוב של אספרסו, חלב חם, וחלב מוקצף. מקור השם במסדר הנזירים הקפוצ'ינים, אשר צבע גלימות לבושם מזכיר את צבעיו של משקה הקפוצ'ינו.

 

קפוצ'ינו הוא משקה קפה המכוסה בחלב מוקצף, אשר מוכן באמצעות מכונת אספרסו. האספרסו נשפך לשליש התחתון של הכוס, והוא מלווה אחריו בכמות שווה של חלב חם. השליש העליון של הכוס מכיל חלב מוקצף, אשר לרוב מעוטר באיורים אמנותיים הנעשים באמצעות החלב המוקצף, וידועים בכינוי "לאטה ארט". על גבי המשקה המוגמר נהוג לפזר קקאו, סוכר, קינמון ותבלינים אחרים. משקאות קפוצ'ינו מוגשים בדרך כלל בליווי כפית.

 

אז איך מכינים קפוצ׳ינו כמו בריסטו מקצוען?
המרכיב החשוב ביותר בהכנת קפוצ'ינו, מעבר לשוט האספרסו, הוא המרקם והטמפרטורה של החלב. כאשר מרתיחים חלב מעל 75°C החלבון נשרף והחלב מאבד מטעמו. זה יתבטא בבועות גדולות מהרגיל בחלק העליון של הקצף.
כאשר בריסטה מחמם חלב בעזרת קיטור עבור כוס קפוצ'ינו, מתחיל להיווצר קצף אחיד באמצעות חדירה של בועות אוויר זעירות אל תוך החלב- מה שנותן לחלב המוקצף את המרקם הקטיפתי המיוחל.

הקפוצ'ינו המסורתי מורכב משוט אספרסו, שעליו נמזג חלב מוקצף באופן שיוצר שכבת קצף בעובי 2 ס"מ. קיימות וריאציות נוספות של המשקה, אשר משלבות יותר או פחות חלב מוקצף, ומכונות קפוצ'ינו "רטוב" או "יבש" בהתאמה. כאמור בריסטה מנוסה עשוי להשתמש בחלב המוקצף לצורך ציור בקפה תוך כדי מזיגת החלב, במה שמכונה לאטה ארט.

 

תוציאו מעצמכם את האומן שאתם! מומלץ מאד להכנס למאמר על ״לאטה ארט- איך להדהים עם הקפה שלכם״ וגם אתם יכולים לסחוף מחמאות רבות של תותחי קפה.

 

{סרטון- הכנת קפוצ׳ינו ולאטה ארט משולב בו..}

 

הבטחנו לדבר גם על משקאות קפה קר ומשקאות קפה אלכוהולים אך מאמר זה כבר ארוך מספיק בשביל לעכל אותו ולא נרצה להכביד עליכם.. אז אתם מוזמנים לעיין במאמר ״משקאות קפה קר״ ולנסות גם אתם בביתכם להכין אייס-קפה משובח.

מוקה משווקת את כל סוגי אבקות האייס-קפה בכל הטעמים שקיימים לכל בתי הקפה בארץ! לדוגמא אם חשקה נפשכם באייס קפה בטעם אגוזי לוז או וניל או שוקולד או מה שבא לכם.. אפילו סחלב טעים וחמים.. תוכלו למצוא גם את המוצרים האלה כאן בחנות האונליין וליהנות ממשקאות הקפה שאתם שותים בבית הקפה, אבל, וזה אבל גדול! -ליהנות מהם בביתכם..! 

כתיבת תגובה